Sykkel for funksjonshemmede

Heldigvis er en sykkel så allsidig at den virkelig er for alle og enhver. Dersom man har redusert funksjonsevne eller andre funksjonshemninger, kan en tilrettelagt sykkel være med på å gjøre hverdagen lette for den enkelte: både på egen hånd, og i sosiale samspill i en aktiv fritid med andre mennesker.

En undersøkelse ved NTNU i Trondheim har avklart at aktivitetshjelpemidler kan være med på å gi økt aktivitet og deltakelse i en ellers ensom og stillestående hverdag. Man kan ved hjelp av et aktivitetshjelpemiddel vise seg som frisk og sterk, i stedet for at samfunnet skal se på en som syk og svak. Mestringsfølelsen, samt følelsen av opplevelse stimuleres når det kommer til bruk av hjelpemidler som en tilrettelagt sykkel.

Mosjon og trening er en naturlig antidepressiva, og dette er en av grunnene til at mennesker generelt blir helt hekta på aktiviteter og trening, og kjenner hvor mye bedre man føler seg når kroppen er i bevegelse.

Alle fortjener å delta

Derimot finnes det en gammel myte om at dersom en fot eller en arm, eller kanskje nesten hele kroppen, ikke fungerer, så bør man bli satt til side. Flere og flere firmaer utvikler spesielle sykler til de som trenger det: Ingen funksjonshemming er for stor for at den ikke kan bli gjort noe med. Og selv om mye av kroppen ikke fungerer, vil fortsatt blodsirkulasjonen holdes i gang dersom resten av kroppen er i bevegelse, og dette gir en meget stor helsegevinst.

I Norge er det mulig å søke om aktivitetshjelpemidler gjennom NAV og Hjelpemiddelsentralen, noe som er med på å gjøre det lettere for mennesker å få tak i et hjelpemiddel som passer for dem. Denne visjonen kommer fra mottoet «Vi gir mennesker muligheter», noe som betyr at alle og enhver, uansett tilstand, skal få være med på meningsfylte aktiviteter og være inkludert.

Ulike sykler som kan hjelpe

Det er flere sykler som er utviklet for personer med funksjonshemninger:

  • Sykkelfronter både med og uten motor
  • Tandemsykkel for rullestolbrukere
  • Tandemsykkel som er parallelle: to seter ved siden av hverandre
  • Tandemsykkel ordinær (med og uten motor)
  • Hjelpemotor til personlig ordinær sykkel
  • Påhengssykler

Derimot er kanskje trehjulssykler med eller uten en hjelpemotor det mest populære. Her kan man velge i en haug av varianter, som også finnes i ligge- og sittesykler. Man kan ha ledsagerstyring, hånd- eller fotdrift, valg mellom pedal- eller håndbrems, lavt innsteg, frinav og fast nav, for å nevne noen ulike varianter.

Alle disse utgjør supre tilbud for de med nedsatt funksjonshemning, slik at de også får være med i dagligdagse aktiviteter.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *