Utradisjonell sykkelsport i Norge

Mer utradisjonell sykkelsport er banesykling, tredagersritt, seksdagersritt, poengritt, tandemsykkel, stayerritt, forfølgelsesritt og flere. Tradisjonell sykkelsport har flere utøvere enn utradisjonelle, men det gror i bakre rekker. Flott lesing om sykkellivets gleder.

Banesykling

Banesykling er konkurranseform i sykkelsporten med øvelser på rundbaner eller velodromer. Øvelsene er hurtigløp, parløp, Keirin og lagsprint. I utholdenhet er det «Omnium. Scratch. Poengløp, eliminasjonsløp, Madison, Individuell forfølgelsesløp og lag-forfølgelsesløp». Scratch er ritt med fellesstart over lengre distanser. Med sykkel og utstyr trenger man worksystem bilinnredning som hjelper med organisering og sikring av sykkelutstyret. Trenger du løsninger for biltak eller henger for transport av sykler er Worksystem klar til hjelp med godt utvalg.

Forfølgelsesritt er parløp. Syklistene blir redusert inntil vinneren er igjen. Strekningen er 4000 meter for herrer og 3000 for damer.  Ved start står konkurrentene overfor hverandre på siden av sykkelbanen. Det gjelder å redusere distansen til konkurrenten foran. Rittet blir avgjort før mål hvis en utøver er kjørt inn av motstanderen. Dette har vært en VM gren fra 1946 for herrer. Fra 1958 for kvinner. For «lagforfølgelse» er det to firemannslag som starter. VM gren for herrer fra 1962.

Stor inspirasjonskilde uansett hva du sykler og aktiverer deg med.

Andre utradisjonelle konkurranser for sykkel

Andre øvelser er seksdagersritt, tredagersritt, sprint tandemsykling, samt stayerritt.   «Stayerritt» er ritt av lengre strekninger som kan ha motorpes. Motorpes er kjøring bak motorsykkel som reduserer motstanden fra luften kraftig. I eliminasjon-sykling blir siste person i hver sprint ute av løpet.

I seksdagersritt konkurreres det mellom to- eller tremannslag over seks døgn. De syklende på laget bytter på å sykle. Poeng gis ved vinn av periodiske spurtrunder. Rittet oppstod i Storbritannia i 1870-åra. Det slo an i USA først. Første konkurransen var i New York 1891 Madison Square Garden med løp for individuelle. Få år senere ble det arrangert løp for par. Nå sykles det visse perioder mens tidligere var det sykling så lenge som mulig. Disse lange rittene er veldig populære i Frankrike, Belgia, Tyskland, USA og Danmark. Norge har ikke mange utøvere, men Tiril Jørgensen imponerer stort med medaljer. Andre dyktige syklister er Anita Stenberg og Ask Jørgensen, Av og til må sykkelmål vente litt.

Sykkelsporten tiltrekker stadig publikum. Noen av sykkelløpene er bare i utlandet, men populariteten vokser stadig for nye grener i Norge.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *