Sykkel og samfunnet

Sykling er bra både for deg selv og miljøet rundt deg – men det stopper ikke der. Sykkelen er også bra for samfunnet på et økonomisk plan: Ved å sykle er du nemlig med på å bidra til stor samfunnsøkonomisk gevinst.

Vi nordmenn liker å tenke at vi er et aktivt folkeslag, som liker å gå på tur og bruke kroppen vår. Vi er fokusert på helse og sunnhet, og er et grønt land. Imidlertid viser det seg at vi faktisk er den nest mest stillesittende folkegruppen i Europa, ifølge brukerundersøkelsen til HETUS som tok for seg hvor mye europeere var i fysisk aktivitet. Så mange som to av tre nordmenn oppfyller ikke minimumet for fysisk aktivitet som er anbefalt av Helsedirektoratet.

Gi tilbake til samfunnet

Lite fysisk aktivitet fører selvfølgelig til dårligere helse. Og dårligere helse fører til flere sykemeldinger, flere legebesøk og flere økonomiske utgifter for staten etter hvert som helsen blir dårligere og omsorgbehovet øker.

Dersom du ønsker å gi tilbake til samfunnet, er det ikke vanskelig. Helsedirektoratet har regnet ut at ved å sykle en kilometer, sparer du samfunnet for så mye som 26,38 kroner! Jo mer du sykler, jo større samfunnsøkonomisk gevinst bidrar du til.

Samtidig er det ikke bare Helsedirektoratet som har utført slike beregninger. OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) har funnet ut at helsegevinsten for samfunnsøkonomien er 20 ganger høyere enn utgiftene som blir betalt for både ulykker i trafikken og eksponering til forurenset luft.

Dersom alle hadde valgt sykkel, ville det vært et minimalt antall ulykker i trafikken, og minimal eksponering for forurenset luft. I tillegg ville alle blitt fysisk sterkere, og opplevd alle de mentale fordelene. Ja til en grønnere hverdag på sykkel, uten kø og parkeringskaos!

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *