Sykling og miljøet

Det er ikke bare for deg selv at sykkelen som fremkomstmiddel gir fordeler. Din sykling gir også fordeler for alle rundt deg, dyrene på jorda vår, og den fantastiske planeten vi bor på: Alle vil gi deg en klapp på skulderen for at du velger sykkelen fremfor motordrevne kjøretøy.

En av verdens største kriser er luftforurensning, som også er en helseutfordring på en global skala. Statistikk fra Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at så mange som 7 millioner mennesker dør hvert år fra forurensningen vi utsettes for. Dessverre bor svimlende 91 % av verdens befolkning i luft som ikke lever opp til standarden som Verdens helseorganisasjon har satt. Det er skremmende. Og det er ikke bare «alle andre steder» det skjer: Data fra Folkehelseinstituttet viser at 185 personer dør for tidlig i Oslo som følge av svevestøv. Det er dårlig luftkvalitet i flere norske byer, da spesielt på vinterstid.

Det hjelper heller ikke at rundt 80 % av Norges befolkning er bosatt i byer og i tettsteder. Denne statistikken fører til at vi også bør tenke grønnere og nyere – da er sykkelen et enestående og enkelt tiltak som kan spare oss selv og samfunnet rundt oss fra all eksos i store byer.

Byer er ofte bygget veldig tett, og det er alltid problemer med gunstig areal til både trafikk og parkering. En sykkel tar derimot ikke stor plass, og det er plass til en håndfull sykler på en enkelt parkeringsluke hvor det vanligvis ville ha stått en bil. Det er faktisk plass til syv ganger flere sykler enn biler på en vei som er fire meter bred.

Hvis vi bytter ut de korte bilturene med sykkel, da spesielt i tettsteder eller i større byer, er vi med på å redusere lokale utslipp helt fra første sykkeltur. I tillegg til å være en miljøforkjemper, vil du også være i direkte kontakt med de naturlige omgivelsene og lydene rundt deg. Du vil få med deg alt fra lukter, mennesker, synsinntrykk og opplevelser, på en helt annen måte enn fra en bil. På mange måter er du mer tilstedeværende. Det tar heller ikke så mye lengre tid: ved å sykle kommer du deg nesten helt frem til døra på jobben, uten å måtte lete etter parkering. Du slipper også unna køer og rushtiden. Når man da begynner å tenke på det er det ofte like raskt å ta sykkelen til jobb som å kjøre bil. Bli med på miljøgevinsten, du også!

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *