Thor Hushovd

Thor Hushovd var under karrièren kjent som «Oksen fra Grimstad», noe folk også pleide å kalle Dag Otto Lauritzen. Hushovd er utvilsomt et av de største navnene innen norsk sykkelsport, og selv om han ikke har vært aktiv siden 2014 husker mange av oss merittene hans som om det var i går. I 2010 ble Hushovd verdensmester i landeveissykling i Australia, og han har vunnet den grønne trøya i Tour de France to ganger.

Totalt har han vunnet ti etappeseire i Tour de France, som han vant i samtlige år mellom 2003 og 2011. Han huskes spesielt for å være god på spurt og som temporytter, men også som klassikerrytter. Hushovd er fremdeles en inspirasjon for unge norske ryttere, og han har dessuten jobbet for å opprette norske profflag. Han har gjort mye for talentutviklingen i landet, særlig på Sørlandet.

Det var ikke rent få nordmenn som så Hushovd i aksjon under Tour de France alle årene han var med, enten de strømmet rittet fra nett eller så det på TV. Sport er noe svært mange synes det er verdt å bruke penger på, selv om noen synes det er dyrt. Ønsker du et lite lån for å kunne strømme Tour de France, eller andre store ritt, kan du bruke centum.no for å sammenligne tilbud. Selv om Hushovd ikke lenger er aktiv, finnes det nok av spennende sykkelprofiler som er det.

Når vi ser på Hushovds karrière blir det klart at det er smart å begynne tidlig. Allerede da han var 10 år begynte han med konkurransesykling, og det første rittet han vant var en tempoetappe på mer enn 5 kilometer i 1988. Han syklet dessuten terrengritt som junior. Året han fylte 17 deltok han i Tour de Frankfurt med det norske juniorlandslaget, og vant en etappe. Året etter vant han juniornorgesmesterskapet i både landeveis- og temporitt. Det året deltok han også i juniorverdensmesterskapet, hvor han endte på tiende plass i temporittet.

Gjort mye for sporten

I år 2000 begynte han å sykle for Crédit Agricole som profesjonell. Året etter var han med i Tour de France for første gang. Det skulle ta noen år før han virkelig utmerket seg der, og mange av oss husker fremdeles hvordan han dominerte rittet i senere år. En del av oss må nok innrømme at det er nettopp Thor Hushovd som skal ha æren for at vi i det hele tatt begynte med konkurransesykling.

Det han selv oppnådde under de store rittene er én ting, en annen ting er innsatsen han har gjort for sporten. Han har prøvd å få sykkellag på fote, selv om det ikke har vært lett. Når sponsorer trekker seg (hvilket har vært tilfelle) blir det vanskelig å holde ting gående, men som sykkelinteresserte krysser vi fingrene for sportens fremtid.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *