Elleville sykkelrekorder

Sykling har eksistert i hundrevis av år, og er en sport som mange beundrer. Det fins mange typer sykler, alt fra uni-sykler til tandemsykler og cyclobus. Poenget med å drive et fartøy framover med hjelp av føttene våre, har fascinert mennesket i lang tid. Og det ser ikke ut til å avta. Det er spesielt sporter som landeveisritt, motoGP og såkalte «cyclisme en salle» som har fått fotfeste de siste årene.

I Norge lengter vi etter en ny velodrom, og endelig ser vi slutten på arbeidet med Sola Arena og Asker Velodromen. Akkurat som det å bygge velodromer koster en god del penger, så er ofte en banesykkel et stort innhogg i økonomien. Men med refinansiering av lån kan selv du få råd til en sykkel du kan jakte rekorder med. På velodromen kan man sykle mange forskjellige konkurranser, slik som Madison og Omnium. Her fins det også noen utrolige rekorder som vi skal se nærmere på.

Timerittet

Et timeritt handler enkelt og greit om å sykle lengst mulig på en time. Det er ganske enkelt å regne ut hvor langt man sykler, fordi rundene er 250 meter. 4 runder utgjør dermed 1 kilometer, og verdensrekorden har nå den kjente syklisten Victor Campenaerts. Han kommer fra Belgia og sykler for det kjente laget Lotto Soudal. I 2019 syklet han 55,089 kilometer på timen. Han holder altså en gjennomsnittsfart som kan sammenlignes med en bil.

24 timer sykling

Under pandemien ble det populært å sykle langt. Noen ville utfordre 24 timers rekorden som var holdt av Ralph Diseviscourt på 915km. Dette gir en snittfart på 38,1km/t. Konkurranseformen oppstod allerede på 1800-tallet og ble den gang kalt Bol D`or. Konkurransen forgikk på en bane med tandemssykkel og allerede i 1924 satt Honore og Barthelemy en fantastisk rekord. Da syklet de sammen over 1000 kilometer på 24 timer.

Lagtempo

Sykling er en sosial idrett, og på banen kan man utnytte det. Lagtempo er en svært populær øvelse der to eller flere syklister skal sykle sammen i enten 1 eller 4 km. På 4 kilometeren er det danskene som holder verdensrekorden. Her klarte de danske drengene å klokke inn på 3 minutter og 44 sekunder i 2020. Det gir en gjennomsnittsfart på over 60km/t.

Synes du sykling er morsomt, så kan nå banesykling være tingen. Vi har gode historiske resultater av nordmenn opp gjennom tidene, selv om vi kun er en miniputt i den store sammenhengen. Kanskje de nye velodromene vil gi norske verdensrekorder atter en gang.

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *